You are here

Acasa

Clatite cu fructe de mare

Clatite cu fructe de mare

30 g unt
2 esalote, tocate marunt
1 kg midii, curatate
4 linguri de vin alb
1 foaie de dafin
200 g file de egrefin fara piele, taiat in cubulete de 2 cm
30 g faina
150 ml lapte semidegresat
1 lingura de marar proaspat (sau chives), tocat
100 g creveti fierti si decorticati
50 g branza Gruyère, rasa fin
30 g pesmet
sare si piper
fire de marar proaspat, pentru ornat

Se cerne intr-un castron faina; se adauga un praf de sare, apoi ouale si jumatate din cantitatea de lapte, si se amesteca bine 2 minute, cu un mixer, pana ce aluatul este omogen, facand bule care se ridica la suprafata. Ca alternativa, se poate folosi un tel, dar va dura mai mult. Se incorporeaza restul de lapte si bucatelele de chives.

Se incinge o tigaie neaderenta, cu diametrul de 18-20 cm. Se unge cu putin ulei, apoi se toarna aluat cat sa acopere fundul tigaii, in strat subtire. Se gateste clatita la foc moderat pana ce se rumeneste, apoi se intoarce si se prajeste putin si pe partea cealalta. Se scoate din tigaie, pe o farfurie.

Se repeta cu restul de aluat, adaugand din cand in cand putin ulei – se vor obtine la final 8 clatite. Se pun una peste alta pe farfurie, intercalate cu foi de pergament.
Se topeste o treime din unt intr-o cratita mare si se calesc esalotele timp de 2 minute. Se adauga midiile, vinul si foaia de dafin, se acopera bine si se gateste totul 3 minute la foc destul de iute, scuturand cratita de cateva ori. Se strecoara midiile printr-o sita asezata deasupra unui bol, pentru a putea retine lichidul. Se arunca exemplarele care nu s-au deschis. Se scoate carnea midiilor din cochilii si se asaza intr-un castron (ar trebui sa ramana circa 200 g); se arunca foaia de dafin si cochiliile.

Se strecoara lichidul printr-o sita fina si se introduce din nou in cratita. Se da intr-un clocot usor, apoi se cufunda inauntru bucatile de egrefin si se poseaza 2 minute. Se scoate pestele cu o spumiera si se combina cu midiile, in castron. Lichidul de gatit se pastreaza.

Se incinge cuptorul la 200°C. Se topeste intr-o craticioara untul ramas, se adauga faina si se gateste 1 minut. Se bate bine, incorporand lichidul de gatit si laptele. Se aduce aproape de punctul de clocotire, apoi se fierbe lent 3-4 minute, amestecand pana ce se ingroasa. Se adauga mararul (sau chives) si se asezoneaza cu sare si piper, dupa gust. Se toarna 150 ml din sos in castronul cu fructe de mare. Se adauga crevetii si se amesteca.

Se intind toate clatitele si se repartizeaza intre ele mixtura de peste si fructe de mare. Se pliaza clatitele in forma de triunghiuri. Se toarna o parte din sosul ramas in 4 vase termorezistente individuale, sau intr-unul mare, cat sa acopere fundul vasului. Se aranjeaza inauntru clatitele umplute, suprapunandu-le putin, apoi se toarna peste ele sosul ramas si se presara deasupra branza si pesmetul. Se pun la copt 20 de minute, sau pana cand sosul bolboroseste, iar topping-ul s-a rumenit.

Mod de servire: 
Se orneaza preparatul cu fire de marar si se serveste.
Voteaza reteta: 
No votes yet

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter