You are here

Acasa

Merluciu umplut si sos de ceapa

Merluciu umplut si sos de ceapa

8 bucati merluciu
zeama de lamaie sau lime
70 g cus-cus
1 ceapa mica sau esalota
2 catei usturoi
1 ardei gras rosu
ulei
sare, piper

Sos de ceapa
4 esalote
2 linguri zahar brun
1 cana vin alb demisec
1 jumatate lingurita cimbru
8 boabe ienibahar
1 jumatate lingurita oregano
1 lingura pasta de rosii
1 conserva rosii cuburi in bulion (400 gr)
2 lingurite sos Worcester
2 lingurite sos soia

Spalam bine merlucii si-i punem la scurs pe servete absorbante. Fiindca acesti pesti nu au oase in afara de sira spinarii, ei se pot dezosa in cel mai usor mod. Trecem degetele de-a lungul fiecarei muchii a sirei spinarii si apoi desprindem carnea de os pana aproape de coada. Aici rupem restul de os indoind pestele si scoatem sira spinarii intreaga, pe toata lungimea ei. Stoarcem zeama de lamaie in cavitatea pestilor dezosati, presaram un pic de sare si-i lasam la marinat pana pregatin cus-cusul.
Punem intr-un bol cus-cus si adugam apa fierbinte cu sare, piper, ulei si acoperim cu folie pana absoarbe toata cantitatea de apa. Taiem cuburele ardeiul rosu, tocam maruntel usturoiul si le adaugam in bol, afanand cu furculita cus-cusul si amestecand in acelas timp.
Luam pe rand fiecare peste si-l umplem cu o lingurita, alunecand compozitia de cus-cus de la coada inspre cap, scuturand din cand in cand si netezind cu grija sa nu ramana goluri. Ungem pestii cu ulei si-i punem intai la prajit rapid in tigaie apoi transferam tigaia la cuptor unde nu va sta mai mult de 10-15 minute.
Facem in acest timp sosul. Taiem ceapa julien, usturoiul maruntel si le calim repede in ulei. Inainte ca usturoiul sa prinda culoare sau gust amar, adugam zaharul brun, amestecam si stingem cu o lingura de pasta de rosii si un pahar de vin alb. Dupa evaporarea alcoolului turnam inauntru rosiile in bulion si incepem sa condimentam: boabele de ienibahar, cimbrul si oregano. Cand sosul a scazut un pic adaugam sosul de soia si Worcester. Lasam sa se ingroase, atat cat ne place.
Asezam pe farfurii pestii umpluti si-i inconjuram cu sos dar si cu cateva lingurite de chilli jam sau dulceata de ardei.

Mod de servire: 
Stropim cu zeama de lamaie daca simtim nevoia inca unei arome in afara de sosul aromat.
Voteaza reteta: 
No votes yet

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
Această întrebare este pentru a testa dacă sunteți sau nu un vizitator uman.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter