You are here

Acasa

Reteta Bors

500 grame tarate de grau, 100 grame malai, 1 crenguta cu frunze de visin, 5 litri apa, 20 grame drojdie. Taratele, malaiul si crenguta de visin se pun intr-un vas mai mare, care poate fi din sticla, lut sau lemn. Nu folositi vase metalice pentru prepararea borsului. Se pune deasupra ingredientelor apa rece cat sa le acopere si se lasa la loc cald pentru cateva ore. Apoi se toarna peste ele 5 litri de apa clocotita, se acopera vasul si se lasa sa se raceasca ingredientele. (Lichidul trebuie sa umple numai trei sferturi din vas, pentru ca daca fermenteaza prea tare, da pe dinafara.) In acest timp se amesteca drojdia cu 2 linguri de tarate ude din vas si cu putina apa calduta. Se lasa la caldsa fermenteze. Cand apa din vas s-a racit putin, fiind doar calduta, se adauga in vas taratele cu drojdia, dupa ce s-a strecurat zeama de pe ele. Se amesteca energic in vas cu o lingura de lemn si se acopera vasul cu un stergar. Se pune in apropierea unei surse de caldura pentru 2-3 zile, timp in care se amesteca de mai multe ori pe zi in vas. in functie de temperatura locului in care se prepara borsul, acesta se acreste mai repede sau mai tarziu. Iarna, cand este mai frig, se acreste in 3-4 zile. Dupa ce borsul s-a acrit suficient, trageti-l in sticle, cu atentie, ca sa nu tulburati taratele de pe fundul vasului de fermentare. Sticlele se depoziteaza la rece. Peste taratele ramase se poate prepara alta serie de bors procedandu-se ca la inceput. Dar pentru aceasta a doua cantitate nu se mai pune drojdie, ci sunt suficiente taratele amestecate cu drojdie (denumite huste) ramase de la prima preparare. Se poate prepara astfel de trei ori peste drojdiile ramase. cat timp se prepara borsul, vasul trebuie tinut la temperatura de minimum 18 grade celsius. Dupa aceea borsul strecurat se depoziteaza la rece.
Borsul se adauga in ciorbe, dupa ce a fost fiert in prealabil si dupa ce legumele si carnea din ciorbe sunt fierte.

- Pentru un bors mai aromat: cand se prepara borsul vara, in ultima zi de fermentare se pot adauga in vas ierburi aromate si frunze de legume: patrunjel, telina, leustean etc. Plantele nu se adauga mai repede, ci numai in ultima zi. Borsul va fi mai aromat in acest caz.
- Este bine sa stiti ca in loc de tarate de grau se pot folosi cateva felii de paine neagra (300 grame). In acest caz se pune mai mult malai: cam 300 grame malai la 300 grame paine neagra. In rest, reteta se repeta ca la prima varianta. daca se pune paine neagra, borsul se va acri in 5-6 zile.

Voteaza reteta: 
No votes yet

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.
By submitting this form, you accept the Mollom privacy policy.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter