You are here

Acasa

Storceag

Storceag

(reteta Radu Anton Roman)
1 kg carne de morun
200 g cartofi
1 ceapă
1 morcov;
100 g smântână subţire
1 ou
1 linguriţă sare;
1 legătură mărar
1 vârf cuţit piper pisat;

Se pun 2 litri apă cu sarea şi piperul la fiert;
Se taie în bucăţele cât mai mărunte morcovul, cartofii, ceapa (dar nicicum nu se rad şi nici prin mixer nu se trec, că nu facem cremă);
Se taie carnea de peşte (dezosată!) în cuburi de aproximativ 2 cm latura;
Când apa dă în clocot se pun toate astea la fiert;
Se bate smântână cu oul şi cu o cană de apă;
Se toacă mărarul;
După douăzeci de minute de fiert se adaugă ciorbei noastre smântână şi mărarul, se amestecă puţin şi se dă întrun clocot.
Storceagul se mănâncă întrun singur loc din România — la Sf, Gheorghe — Delta Dunării.
E un amestec de bucătărie ucraineană şi românească, o reţetă un pic pestriţă — şi continentală şi pescărească totodată — dar lejeră. Se poate face şi cu şalău, şi cu ştiueă, şi cu somon sau alt peşte alb de mare (nu merge însă, zic eu, cu somn sau crap, care-s graşi şi întorc gustul). Tăria nu se leagă cu ciorba uşoară ci un vinuţ mic şi poznaş, un Sauvignon adolescent de pe dealurile Tulcci, alb la piele şi mai mult decât fraged, infantil, Se poate bea si un vin usor sampanizat roze ,specific zonei deltei ,produs pe Grindurile Letea si Caraorman.

Voteaza reteta: 
No votes yet

Comentariu nou

(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
(If you're a human, don't change the following field)
Your first name.
CAPTCHA
This question is for testing whether or not you are a human visitor and to prevent automated spam submissions.
Image CAPTCHA
Enter the characters shown in the image.

User login

Retete Video

Retete Pescaresti newsletter